EL MAPA I EL TERRITORI – Michel Houellebecq

el mapa i el territoriEl món està fart de mi, i jo també d’ell.
CARLES D’ORLEANS

Jeff Koons s’acaba d’aixecar del seient amb els braços estesos cap endavant en un gest impulsiu d’entusiasme. Assegut davant seu en un sofà de cuir blanc parcialment recobert de sederies, una mica enclotat, Damien Hirst semblava a punt d’emetre una objecció; mostrava una cara enrojolada, ensopida. Tots dos duien un vestit negre –el de Koons, de ratlles fines-, una camisa blanca i una corbata negra. Entre els dos homes, hi havia una tauleta baixa amb un cistell de fruita confitada al qual no prestaven gens d’atenció; Hirst bevia una Budweiser Light.

*******

AGRAÏMENTS

No solc tenir ningú a qui agrair, perquè em documento força poc, molt poc fins i tot si es compara amb un autor nord-americà. Però, en aquest cas, em va impressionar i intrigar la policia, i vaig considerar necessari aprofundir-hi una mica més.

Així doncs, aquest cop, voldria donar les gràcies a Teresa Cremisi, que va dur a terme els tràmits necessaris, com també al cap de gabinet Henry Moreau i al comandant de policia Pierre Dieppois, que em van rebre amablement al Quai des Orfèvres, i em van proporcionar detalls molt útils sobre el seu ofici tan difícil.

No cal dir que m’he sentit lliure de modificar els fets, i que només són responsables de les opinions expressades els personatges que les formulen; en definitiva, que ens trobem en el marc d’una obra de ficció.

Vull mostrar , així mateix, el meu agraïment a Viquipèdia (la versió francesa: http://fr.wikipedia.org) i als seus col·laboradors, els articles dels quals de vegades m’han servit de font d’inspiració, especialment els relatius a la mosca domèstica, a la vila de Beauvais o també a Frédéric Nihous.

*******

Principi i final d’una novel·la original i complicada que, contràriament al que seria de preveure, es llegeix seguida i sense perdre el fil. Houellebecq no és sols un escriptor maleit, provocador, épatant. És bàsicament un escriptor intel·ligent, honest, bo. Molt bo, diria jo, un dels millors escriptors actuals, capaç alhora d’analitzar amb la precisió acurada característica dels racionalistes francesos la societat actual, d’on ve, cap on va, per què; i al mateix temps crear una obra complexa, imaginativa, versemblant, atractiva, diferent. Parla de la solitud, de l’amor o la seva mancança, de la desesperació, l’art, els diners, les relacions, la feina, la mort, el futur. Fins i tot, darrera el seu to seriós i pedant, hi trobem detalls tan originals i divertits com l’aparició de personatges secundaris improbables, com ell mateix.

Divendres 1 de juliol, festa final de curs del CLUB DE LECTURA, alegria i disbauxa fins a perdre el nord, el MAPA ens guiarà cap a nous TERRITORIS...

Anuncis

One thought on “EL MAPA I EL TERRITORI – Michel Houellebecq

 1. El meu tercer llibre de Houllebecq. Tots estan ben escrits, es llegeixen bé i tenen un punt sorprenent que t’engresca, però quest és el que m’ha agradat més, el més complert.
  “Plataforma” és molt més provocador, potser més distret i excitant, amb el sexe com a reclam.
  “Submissió” és només provocació, bon plantejament amb un desenvolupament insuficient, sembla que només busqui el titular: “França governada per un islamista!”.
  “El mapa i el territori” toca temes no tan espectaculars, però aprofundeix més en la reflexió, tot plegat queda més arrodonit.

  Me n’adono que comparar llibres no té massa sentit. En aquest cas serveix per justificar la frase de la presentació: “Houellebecq no és sols un escriptor maleit, provocador, épatant”. Efectivament, en aquest llibre no trobareu l’home que s’ha fet famós i mediàtic, però sí una de les seves millors versions com a escriptor.

  Ah! I diumenge 26 de Juny el teniu a Perpinyà en una conversa amb Catherine Millet (la que va escriure “Catherine M”), una altra provocadora. Pot ser bastant potent…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s