L’hivernacle, Jo Alexander

L'HIVERNACLEEn aquesta ocasió comentarem el llibre L’hivernacle de Jo Alexander, pseudònim de Joana Sánchez Llorca. La Joana va publicar el seu primer llibre, en castellà,  als 19 anys, Extrañas criaturas. L’hivernacle és el seu segon llibre però també, la seva primera novel.la adulta i la primera que escriu en català.

L’Hivernacle és una novel.la ambientada en un poblet de la Provença, al sud de França, durant la Segona Guerra Mundial. 
La Jane, la protagonista, és enviada pel seu pare, militar i polític francès i membre destacat de la resistència, a casa de l’Anne, situada en un poblet provençal, per tal de que estigui segura en una França ocupada pels nazis.
Unes fotografies i unes cartes amagades portaran a la Jane a descobrir un secret que farà que entengui les continuades absències d’un pare dedicat en cos i ànima a la política.
En una obra farcida de silencis apareixen personatges entranyables que posen el contrapunt a l’aparent fredor de l’Anne i la Jane. El Théo i l’Helena aporten una bona dosi de bondat i d’erotisme, el Rochen i en Benoit saviesa i bonhomia.
.
Es tracta d’una novel.la nostàlgica amb un punt d’erotisme on els sons es tracten gairebé com un personatge (les notes d’un clavicordi, la cançó d’un gramòfon, i fins i tot els sons estridents d’una tempesta) i on els silencis, les preguntes sense resposta i les converses inacabades són molt importants. L’ambigüitat és un dels punts forts d’aquesta escriptora. Allò que no s’explica és tant o més important que el que s’explica. Els personatges amaguen molt més del que ens deixen veure.
.
Ens trobarem el proper divendres dia 28 de març a les 9h del vespre a l’escola.
Anuncis

2 thoughts on “L’hivernacle, Jo Alexander

  1. Sense els focs d’artifici que la trama podria propiciar, apel.lant als sentiments, fent parlar els silencis, amb una senzillesa aparent… una novel.la interessant que és llegeix bé.

    M’agrada pel que no diu (tot i que ho explica) de les relacions personals. Però també m’grada pel que diu. Per exemple, el concepte del casament de conveniència com a preventiu del desengany, una forma molt racional d’autoprotecció.
    No dic que hi estigui d’acord, només que és un plantejament de la novel.la que trobo atractiu.

    Bona lectura, ha valgut la pena.

  2. El llibre és com un parèntesi en el curs natural de la vida de la protagonista. Tots els esdeveniments ordinaris queden truncats per l’estat de guerra i s’obre un parèntesi de calma. Unes vacances d’estiu en un poblet que, malgrat estigui ben ubicat en el llibre (ja se’n pot dir “geolocalitzat”?), no deixa de ser un escenari irreal. Unes vacances d’estiu d’una adolescent delerosa de noves emocions, altiva, jutgessa dels actes dels adults. Una noia fascinada pels nois extremadament blancs de pell potser perquè ella és mestissa (o així me l’imagino: pell color bronze, el pare francès i la mare de Cambodja). I que fins ara havia mirat la vida per un forat a la paret, com una “voyeur”. Ara té l’oportunitat de ser-ne protagonista, tot i que d’una manera peculiar: comparteix un noi amb la seva dispesera, un noi que tenen amagat i que pobret! no pot fugir, queda irremeiablement a les seves mercès. Es crea una atmosfera d’un erotisme tendre, poc definit, adolescent, femení. I tot plegat s’omple de sons i silencis, de llums i olors, de nits i dies que passen sense concert ni ordre. Un desordre que arriba a l’estil, el narrador tan aviat és una o l’altra o cap de les dues. Imatges i records que es van apilant fins a agafar aquest punt d’irrealitat dels somnis. I al final, la vida continua, i queda el record d’aquest parèntesi (“Encara et sento a la nit”), quasi com un conjur, una amenaça a la felicitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s